sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Burns Supper

Perjantaina Skotlannissa vietettiin Burns Night -iltaa 1700-luvulla eläneen kansallisrunoilija Robert Burnsin kunniaksi. Burns oli verbaalinen virtuoosi, joka käytti sanansäiläänsä runoihin, lauluihin ja naisten kaatoon, onnistuen kaikissa kolmessa sangen menestyksekkäästi.

Runoja ja lauluja tälle veijarille kertyi elinaikanaan suuri määrä, tarkkaa lukua en itse tiedä mutta se on varmasti yleisessä tiedossa. Sen sijaan kukaan tuskin pystyy määrittämään tarkasti miekkosen lasten määrää, mutta ilmeisesti lähes jokaisessa Skotlannin kolkassa asuu Burnsin lapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsia.

Niinpä myös me Lindan kanssa päätimme kunnioittaa tätä sankaria yleisen tavan mukaisesti, eli nauttimalla Burns Supper. Ehkäpä suurin syy aterian nauttimiseen ei kuitenkaan ollut ylitsevuotava kunnioitus itse runoilijaa kohtaan, vaan ennemminkin aterian herkullinen kokoonpano: haggista, black puddingia ja viskiä. Oikean kaavan mukaan kaikilla olisi myös kiltit yllään ja haggis leikattaisiin juhlallisin seremonioin säkkipillin soidessa. Meillä ei ehkä ihan täyden kaavan mukaan menty, mutta tärkeimmät ainekset olivat kuitenkin kasassa: ruoka ja erityisesti viski.
Siinä ne komeilevat: oikealla haggis, vasemmalla black pudding, taustalla Tullibardine single malt ja paikallinen ale. Mitään vihreän sävyjä ei lautaselta löydy, ei tietenkään.

Haggis kaikessa herkullisuudessaanhan koostuu lampaan maksasta, keuhkoista, sydämestä ja ihrasta, jotka muussataan pieniksi paloiksi, maustetaan, sekoitetaan kaurahiutaleiden kanssa ja paistetaan lampaan mahalaukussa. Black pudding on käytännössä verimakkaraa. Ja maukasta oli! Tämä oli tosin kirjoittajan mielipide, Lindalta kysyttäessä vastaus saattaisi ohuesti muuttua. Ohuesti.

Muuten viikonloppu kului melko rauhallisesti. Lauantaina oli ulkona komea keli, +4 ja aurinkoista, joten käytiin vähän lenkkeilemässä rannalla ja sitten Aberdeenissa katsomassa Gangster Squad, kunnon vanhanajan gangsterielokuva. Asiallista räiskintää ja juonikin oli ihan kohtuullinen, Lindalle taisi tosin riittää jo Ryan Goslingin läsnäolo. Tänään ollaan käyty Cruden Bayssa pyörimässä ja salilla kyykkimässä. Tällaista siis tänä viikonloppuna.


2 kommenttia:

 1. Bro Burns kuulostaa viileeltä Villeltä, siinä missä Haggis rapsakalta darramätöltä. Jotenki Lindan ilme haggista maistettuaan piirty verkkokalvoille, ja en saa sitä pois. Sori. Itellä toi jumalten puuro on vielä kokematta, koska Alepan -30% tuotteista tota harvemmin löytyy...

  Isot kämmenet myös Tullibardinelle ja black puddingille, oletan et Olli saanee näitä päättymättömästi kun aika on kypsä... :D

  Hattu takaraivolla ja kädet nöyrinä 20cm irti vartalosta. Munkit rottingilla kohti uutta viikonloppua, ja lisää upeita tarinoita! Diggailen!

  -Bro Balls

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veli Paloheimo, ma luulen et Bro Burnsin kaa olis ollut makee ottaa vahan kuppia ja runoilla illan hamartyessa. Ma tuon sulle potkylan Haggista ku tullaan back, jos et tuu kaymaan sita ennen. Taalla jengi painaa surffia 15min meidan himasta, eli tanne vaan...

   Huuli jojolla hampaiden valissa, silmat siristaen ja jakaus loivasti vasemmalle kaartaen, taalta tahan.

   - JJ

   PS. Get loose, I'm moose

   Poista